Diminetile devreme in Pipera ascund intotdeauna in linistea momentului in care soarele abia incearca sa rasara si ceva zarva. E zarva pe care o fac colegii nostri din Laboratorul Central care incep inca de la 4-5 dimineata sa pregateasca bunatatile care ajung proaspete in shop-urile noastre din intreg orasul dis de dimineata. Aluaturile se pregatesc, se pun la dospit, cuptoarele sunt pornite si preincalzite, iar intreg aerul din apropiere se umple de un miros imbietor.
In apropierea sarbatorilor mirosul e si mai puternic, e miros dulce de cozonac, plin de toate aromele acelea perfecte de coaja de lamaie, baton de vanilie sau stafide scufundate in coniac, ce fac din cozonacii nostri unii dintre cei mai cautati cozonaci din oras. Insa Pastele il asteptam parca si cu o mai mare dorinta, pentru ca atunci incepem pregatirea pastii. Gustoasa ca o prajitura, o poti savura la o cafea dimineata, sau seara alaturi de un ceai aromat.
Cand am intrebat-o pe doamna Aura, Maestru Patiser, daca isi mai aminteste prima zi de munca la Ana Pan, mi-a zis ca nici nu are cum sa o uite.
Prima zi a dansei la Ana Pan a fost in zi de sarbatoare, pe 15 august, zi care a trecut pe nerasuflate. Si acum, ca si atunci, pasiunea si placerea cu care pregateste toate bunatatile traditionale de sarbatoare, sunt acele mici secrete care dau gustul perfect al cozonacilor dolofani, al pastii plina de traditie si al turtelor de sarbatoare.
”Nici nu stii cand trece timpul. Urmaresti implementarea retetei, procesul tehnologic, totul sa fie perfect, insa daca nu faci cu placere ceea ce faci, ai sa vezi ca nu iti iese nimic asa cum trebuie. Si atunci te superi, pentru ca ai meseria in sange. Si refaci totul pana iese perfect.”, ne spune doamna Aura, Maestru Patiser Ana Pan.
Pasca la Ana Pan e creata dupa reteta traditionala si procesul tehnologic asemanator celui pe care il aveau bunicile noastre in copilarie. Doamna Aura pregateste aluatul doar din faina, oua, lapte, zahar si drojdie. Aluatul se lasa la dospit, pentru ca apoi cand s-a umflat suficient sa fie intins in tavile pregatite special pentru pasca.
Inima pastii e plina de branza proaspata de vaci, razatura de lamaie, oua, stafide hidratate in alcool. Totul decorat cu flori din aluat si uns cu ou, se da la cuptor timp de putin peste o ora pentru a prinde acea culoare rumenie specifica produselor traditionale.
Acest deliciu are si o poveste interesanta. Istoria povesteste cum in trecut, pasca era un fel de paine mancata in timpul sarbatorilor de Paste. Aceasta se prepara din faina cu cinci tipuri de cereale, sub forma unul aluat nedospit, pe care oamenii saraci il consumau chiar si dupa Paste; de aceea i s-a spus „painea saracilor”. Cu timpul, aceasta pasca nedospita, fara umplutura sau arome, s-a transformat intr-un preparat traditional romanesc foarte gustos si apreciat de catre romani, avand la baza un aluat de cozonac, branza proaspata de vaci, stafide si aroma de vanilie.
Traditia pascala crestina presupune ca pasca se prepara in Ajunul Invierii si se coace in Vinerea sau in Sambata Mare. Ea are forma rotunda sau dreptunghiulara si este decorata cu un simbol crestin. Cum Pastele este una dintre cele mai mari sarbatori din an, pasca trebuie facuta din faina de cea mai buna calitate, cernuta printr-o sita deasa, careia i se adauga ingrediente dintre cele mai alese. In reteta de baza se folosesc ingrediente clasice, care se gasesc in fiecare bucatarie: lapte, oua, faina, zahar, sare si branza de vaci.
Istoria pastii este lunga si frumoasa, iar doamna Aura pregateste Pasca la Ana Pan dupa o reteta pe care o folosim inca de la inceputuri, plina de traditia bunului gust, al ingredientelor bine alese, pentru a savura cea mai buna pasca alaturi de prieteni si familie in zi de sarbatoare.
Te asteptam sa o comanzi in shop-urile noastre sau online pana pe 4 aprilie aici: anapan.ro/dulce-de-paste/